Nedokážete se zbavit závislosti na cukru, přestože víte, že to není vůbec ideální potravina pro vaše tělo?  

Bílý cukr je cukr, který je různými procesy zbavený všech minerálních látek. Jeho konzumací tedy do svého těla nedostanete nic prospěšného, naopak své tělo celkem slušně vyčerpáte. Základním údajem u potravin je glykemický index. V podstatě vyjadřuje, jak rychle se potravou přijaté sacharidy přemění při trávicích procesech na glukózu a pak se přesouvá do krevního oběhu.

Čím rychleji se úroveň glukózy v krvi zvedá, tím vyšší je glykemický index dané suroviny. Mezi nejhorší potraviny patří jednoduché sacharidy, naopak co tělo potřebuje jsou komplexní sacharidy.

Mezi zdroje přírodních komplexních sacharidů patří čočka, fazole, brambory, rýže, hrách, pohanka, ořechy, celozrnné potraviny, ovesné vločky apod. Jejich začlenění do jídelníčků je pro zdravě fungující tělo nedílnou součástí.

Na druhou stranu jednoduché sacharidy jsou například bílý cukr, mléčné výrobky, med nebo ovoce. Tento druh cukru se velmi rychle přetváří na glukózu, která hned směřuje do krve. Rychle získané hodnoty cukru v krvi vyplavují velké množství inzulínu a tím se rychle zase sníží hodnota samotného cukru v krvi. Tyto kolísavé hodnoty se projeví velmi rychlým nástupem hladu a chutěmi na další rychlý cukr. Z těchto důvodů se jednoduché sacharidy tělu špatně zpracovávají a jejich nadměrná konzumace se velmi snadno ukládá do tuku.

S nadměrným množstvím jednoduchý cukrů se budete cítit vyčerpaní, stále hladoví, budete pociťovat bolesti hlavy. Pokud chcete se svým tělem dělat opravdu správné kroky, začněte redukcí jednoduchých sacharidů za komplexní.